אם החלטתם לשפץ את הבית או אפילו לבנות אחד חדש, רגע לפני שאתם יוצאים להרפתקה המורכבת כדאי להכיר פונקציה משמעותית בתהליך שתקל על העניין. הקבלן ומנהל הפרויקטים גיא אהרונוביץ מעניק מידע וטיפים חשובים בתחום.
כל מה שחווה שיפוץ יודע שלהתרגשות הגדולה נלווים אתגרים לא פשוטים ולא מעט הפתעות ומהמורות בדרך, בהם התמודדות עם מגבלות תקציב, התעסקות עם אנשי מקצוע ובעיקר מאות ואף אלפי החלטות שיש לקבל מידי יום. התקציב הוא לא ספק אחד הנעלמים הגדולים בסיפור, לדברי אהרונוביץ.
"תקציב שיפוץ בנוי מפרמטרים רבים ומי שאינו מתמצא לא תמיד מבין את היקף ההוצאות בכל שלב", מסביר אהרונוביץ, "לפני שיוצאים לדרך חשוב לתחום את היקף השיפוץ בהתאם ליכולות או לחילופין לגייס משאבים נוספים כדי להגיע לתוצאות. רוב האנשים לא מבינים את המשמעויות וההוצאות הנלוות, לא ערוכים כלכלית ומופתעים מהפעם, שמגיע לפעמים לפי שתיים ואף יותר בין הסכום שהוגדר לבין הסכום בפועל. רבים יודעים איפה השיפוץ מתחיל אבל לאו דווקא איפה הוא נגמר. רבים גם שוכחים לכלול את כל מה שמתלווה מסביב כמו ניקיון מקצועי, הובלות והרכבה, פינוי פסולת ועוד. חשוב להגיע לתהליך מפוקחים ולהגדיר מראש סדרי עדיפויות ולהתמקד בדברים שבאמת חשובים. חשוב להגדיר את היקף השיפוץ – האם מדובר במעטפת כוללת שבה נכלל גם חשמל, אינסטלציה ומערכות נוספות או רק בשיפוץ קוסמטי של חיפויים, נגרות ועיצוב".
טיפ חשוב נוסף הוא לא להתפשר על איכות החומרים, שכן בסופו של דבר הזול יעלה ביוקר. "הטעם המתוק של מחיר נמוך נעלם מהר מאוד. חשוב לקבל כמה המלצות והצעות מחיר ולבחון אותן לעומק – מחיר לעומת תמורה. חשוב להבין שאין קיצורי דרך. מחיר נמוך מידי אמור לעורר חשד. חשוב להשקיע בתשתיות נאותות, בחברות שיתנו מענה גם לאחר הרכישה ולעבוד עם אנשי מקצוע שמתורגלים במתן פתרונות גם לבעיות קשות ומורכבות ובדרכי נועם".
אז איך בכל זאת עומדים בתקציב? זה תלוי במורכבות ובהיקף הפרויקט.
בפרויקטים הגדולים יש לקחת בחשבון עלויות של אנשי מקצוע ייעודיים כמו מודד, קבלן, אדריכל, מפקח, מהנדס, יועצים וכדומה.
בנוסף, חשוב לקבל הצעת מחיר על בסיס כתב כמויות (המפרט את כלל העבודות בהסתמך על תוכניות העבודה ובכל מקרה לקבל לפחות שלוש הצעות מחיר מכל איש מקצוע לצורך השוואה.
במהלך השיפוץ חשוב לעקוב אחרי כל שלב עם טבלאות. חשוב לשמור על תכנון התקציב המקורי ביחס להוצאות בפועל בכדי לא להתפתות ולחרוג מהתקציב. לטובת העניין מומלץ לבנות טבלת אקסל ובה לפרט את כלל ההוצאות מול התכנון.
במקרים מסוימים מומלץ לבחור את חומרי הגמר עוד לפני שהשיפוץ מתחיל בפועל. הגדרה של גודל האריחים או תכנון התאורה למשל יכולים להשפיע על עלויות ההתקנה בהמשך.
בכל מקרה, יש לקחת בחשבון תוספת של בין 10 ל-20 אחוזים מכלל התקציב עבור שדרוגים ותוספות של נקודות חשמל, עבודות גבס, צביעה וכדומה.
לפרטים: גיא אהרונוביץ – http://ga-build.co.il/