בשבחי הטאץ' האישי: תקופת הקיץ והחגים הן תקופות מובהקות של שיפוץ ושדרוג הבית. ועל אף הרוח הנורדית החזקה שנושבת בין הבתים שלנו, לא כולם בעד מינימליזם מונוכרומטי מהודק. יש עדיין רבים שאוהבים לשלב בין פריטים של פעם בניחוח סנטימנטלי לצד פריטים חדשים ועדכניים. החיים הם דינמיים ומרקם החיים הוא שילוב של עבר, הווה ועתיד גם מבחינת עיצוב.
אבל מה עושים מי שאין להם סבתא עם בוידם עמוק או זמן בלתי מוגבל לשוטט בשוקי פשפשים ברחבי הגלובוס? חברות רבות בארץ ובעולם מציעות פריטים חדשים בעלי מראה של פעם, משהו שנע בין וינטג' לאקלקטי ומלא אופי ואישיות.
החוכמה בעיצוב היא מינון ואיזון. אף אחד לא רוצה לגור בבית שהוא העתק של הבית של סבתא או נראה כמו דוכן ביריד יד שנייה. ההצעה היא לשלב פריטים חדשים וישנים, פריטים בעלי ערך רגשי לצד פריטים טרנדיים שאין בעיה להחליף בעוד עונה או שנה. "בבתים רבים בארץ יש מימד של רגש", אומרת מעצבת הפנים מיטל צימבר, "זו מגמה בינלאומית אבל יש משהו בתרבות הישראלית שנתפס רגשי, משפחתי, נוסטלגי וסנטימנטלי. הביטוי של המגמה בבית לא חייבת להיות פריט שירשנו מההורים אלא גם בפריטים חדשים שמעבירים את אותו וייב או אלמנטים בחיפויים ובתשתית כמו אריחים, קורות, מטבח ועוד. אם מעצבים את החלל באופן מבוקר ונכון אפשר ליצור בית אקלקטי עם אופי המשלב בין תקופות, חומרים וצבעים. בית ייחודי ומלא נשמה".
אחת המגמות הבולטות מאחורי שילוב רהיטים ופריטים עם סיפור היא רסטורציה או יישון מכוון. ברבות ממדינות אירופאיות קיימת תעשיה של פירוק בתים ישנים, טירות, אסמים ומחסנים. מהם מגיעים לבנייה חדשה בריקים, קורות עץ, רצפות, חלונות, דלתות ועוד חומרי בנייה שמשולבים בבתים חדשים, לעיתים אלפי קילומטרים מארץ המוצא. חברות אחרות מתמחות בייבוא של קונטיינרים עמוסים בפריטי וינטג' משומשים במראה מיושן מאירופה, ארצות הברית, המזרח הרחוק ועוד. נגרים, בעלי מלאכה ובעלי ידיים טובות ויצירתיות יכולים ליצור כמעט כל דבר שייראה תקופתי.
לצידם, מנפיקות מידי שנה חברות ומעצבים בינלאומיים פריטים חדשים בהשראת הילדות שלהם או המשפחה שלהם, כאלו שנצרבו היטב בזיכרונם והפכו למקור השראה עבורם. המעצבים, בהם גם מעצבי על, יוצרים קולקציות במראה ישן על טהרת הצבעים המעושנים כמו ברונזה, פליז וזהב ומבלי לוותר על הטכנולוגיה החדישה שגורמת להם להתאים לכאן ועכשיו. בולטים במיוחד גופי תאורה המשלבים את הטכנולוגיה הכי חדשנית לצד מראה זכוכית מסורתית או מתכת עתיקה.
מאיה קוגן בעלת גלריית "פשטות" המתמחה בעיצוב וייצור מטבחים מסבירה כי גם הסגנונות הוותיקים שמלווים אותנו מאות שנים זוכים לאדפטציות חדשניות, כך מתקבל מראה נוסטלגי שמותאם לימינו – למשל משטח חדש עם מיטב השכלולים והפרזול אך במראה כפרי עתיק. "אנחנו מעצבים ומייצרים מטבחים על טהרת העיצוב הכפרי אך מטמיעים בהם טכנולוגיות חדשות, פתרונות פרזול מעוצבים וחומרים וצבעים שנאמנים יותר לתפיסת העיצוב העכשווית עם קריצה לעבר מבחינת נראות. השילוב הזה מכניס הרבה שיק למטבח ולבית".
כוכבות רשת
גם לרשתות החברתיות בראשן אינסטגרם ופינטרסט, יש תפקיד חשוב במגמה של שילוב העבר עם העתיד בעיצוב. הפכנו לכפר גלובלי וסגנונות עיצוב נודדים בקלות בכל רחבי הגלובוס ולא מאפיינים רק את המקום שבו הם צמחו. כך יכול כל אחד לאמץ לעצמו סגנון ממדינות אחרות ומתרבויות אחרות, לבחור בחומרים המאפיינים אזורים אחרים ועוד. תוסיפו לכך מגמות כמו craft, עבודות יד מסורתיות, DIY, חזרה לטבע ולחומרים טבעיים ומיחזור ויש לכם מתכון בטוח לישן פוגש חדש.
גם בגזרת הטקסטיל יש כבוד לעבר עם מקרמה, סריגה, אריגה, שטיחים מסורתיים בעבודת יד שמיוצרים באותן שיטות כבר שנים וגם הדפסים חדשים בדוגמאות מהעבר, למשל צבעוניות של הסבנטיז.